Mazsa Biz

Sejarah Kristal Swarovski

Posted on: June 25, 2009

Kalau dalam solat ada tertib, kat sini pun kita cuba mentertibkan info tentang kristal wasrovski. Mazsa.biz ingin berkongsi serba sedikit sejarah dan maklumat tentang kristal Swarovski ni. Rasanya semua dah tahu kan. Takpelah, pada yang belum tahu boleh lah teruskan pembacaan, yang dah tahu tu boleh terus swarovski_danielbershopping di Mazsa Accessories Centre ini. Siapa yang ada info berlebihan sudi2 berkongsi okey..

Jenama Swarovski bermula pada hujung abad ke-19 oleh seorang warga Austria bernama Daniel Swarovski yang telah mencipta mesin pemotong automatik. Pada tahun 1892, beliau telah mempatenkan ciptaan tersebut yang seterusnya menyumbang kepada pembuatan barang kemas daripada kristal timah hitam. Beliau telah memperbaiki dan memperhalusi teknik pemotongan kristal sehingga kristal jenama Swarovski menjadi kristal terbaik dan tercantik di dunia.

Rahsia kristal Swarovski, yang juga dikenali dengan kristal Austria, selain daripada kemasan potongannya ialah ia lebih berkilau dan mempunyai koleksi warna yang lebih pelbagai. Walaupun ia dipanggil sebagai kristal, ia tidak dibuat daripada batu kristal semulajadi, malah sebenarnya kristal Swarovski adalah 100% buatan manusia. Kristal Swarovski diperbuat daripada campuran gelas dan 32 % oksida timah hitam (lead oxide). Campuran yang tepat tersebut menghasilkan lebih kilauan dan keaslian warna kristal Swarovski. Ditambah dengan kualiti pemotongan yang lebih halus serta suntikan teknologi baru seperti salutan AB menjadikan kristal Swarovski lebih berkualiti dan lebih popular.

Sekian info yang ada. Selamat bershopping😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Welcome to Swarovski Crystal, Pearl and Variety Women Acsessories Centre. Happy Shopping @ Here

Follow Fan Pages Mazsa Biz

Calendar

June 2009
M T W T F S S
    Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Be Our VVIP

Categories

%d bloggers like this: